De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Word jij wel eens gekwetst door mensen? Ben je daar helemaal klaar mee? Stoot je daarom sommige mensen af? Wil je die pijn niet meer voelen? Dat begrijp ik allemaal! Gekwetst worden doet zoveel pijn! 

Het grote nadeel hiervan is dat we ons gaan afsluiten voor die negatieve emoties. We willen het niet meer voelen dus we zorgen ervoor dat we harder worden, dat we een muur bouwen zodat we veilig in onze eigen cocon kunnen zitten. Je denkt misschien: “hoezo nadeel? dat is toch prettig?” Tuurlijk is het prettig om geen negatieve emoties te ervaren. Wat je alleen niet zomaar doorhebt is dat je vrolijke emoties ook worden afgestompt.

Wat zeg je? “Mijn vrolijke emoties worden ook afgestompt?” Ja dat klopt! Je kan namelijk niet selectief emoties wegstoppen. Dus als je verdriet wegstopt dan stop je ook vreugde weg. Dat is een heftige constatering, maar nu je het weet kan je er wel iets aan doen. De kracht ligt hem dus in het kwetsbaar op durven te stellen.

We durven dat echter niet zo goed omdat we bang zijn dat als we volledig authentiek zijn dat we dan niet goed genoeg zijn, dat we er niet mogen zijn. Daar komt het gevoel van schaamte vandaan. We schamen ons makkelijk voor onze eigen ik. We vinden het eng om openlijk onze gevoelens te tonen. Omdat we dan bang zijn om gekwetst te worden. Begrijp je de vicieuze cirkel?

Om liefde en verbinding te ervaren moeten we ons kwetsbaar opstellen. Terwijl we bang zijn dat als we ons kwetsbaar opstellen dat we geen liefde en verbinding zullen ervaren. 

Kijk naar deze video van Brené Brown en er zal je meer duidelijk worden, hij is Nederlands ondertitelt.

Laat je onder de video weten wat jouw gedachten hierover zijn?

Klik hier als je de video niet ziet: https://www.youtube.com/watch?v=-k21vkfQ7W0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share