Verdriet is liefde

Verdriet is liefde

‘Mama!’ Snikte ik. Ik moest heel hard huilen, ik was gevallen, uit een boom waar ik eigenlijk ook niet in mocht klimmen. Mijn moeder kwam naar me toe gerend en zei: ‘stil maar, huil maar niet, het is goed zo, ik ben er’. Al hortend en stotend probeerde ik mijn tranen in te houden, ze weg te slikken. Hop naar binnen met dat verdriet en stoer zijn. Voor zover dat kan als 6-jarige. 

Liefde, alleen maar liefde

Al van jongs af aan leren we dat huilen niet nodig is, dat het niet hoeft. Dat we sterk moeten zijn en huilen dus niet mag. Niets is minder waar. Naarmate we ouder worden huilen we over het algemeen steeds minder. Sociaal gezien wordt het ook gezien als een teken van zwakte. Ik ben blij dat huilen een soort van upcoming is. Huilen is namelijk niets anders dan liefde. Besef je maar eens op welke momenten je huilt. Of je huilt voor iets of iemand waar je om geeft of je huilt omdat je zelf verdriet hebt. Je kan alleen maar huilen als je ergens van houdt, anders komen die tranen niet.

Emoties tonen

Zelf merkte ik dit laatst erg sterk. Ik stond temidden van 2500 mensen en liet mijn tranen de vrije loop. Een nummer van de uitvaart van mijn moeder begon te spelen, ik huilde uit liefde voor haar. Ik ben zelf iemand geweest die nooit huilde, dat mocht van mezelf niet. Emoties tonen was slecht want dan kon ik alleen maar gekwetst worden. Gelukkig ben ik er achtergekomen dat dat helemaal niet waar is. Sinds ik mezelf wel weer open durf te stellen krijg ik juist hulp en zijn er mensen voor me. Het beste is nog dat ik eindelijk mijn eigen gevoelens weer kan voelen. Wauw! Ik kwam erachter dat ik maar met andere mensen kon verbinden tot waar ik met mezelf verbonden ben. Sinds ik mijn gevoelens durf te tonen kan ik ook eindelijk weer huilen in het bijzijn van anderen. Sterker nog, nu merk ik niet eens meer weerstand op. Voorheen werd mijn keel dichtgeknepen, bleef ik maar slikken om het niet te tonen. Sinds ik van mezelf houd en me besef dat het alleen maar liefde is laat ik mijn tranen gewoon komen. Heerlijk!

Verdriet raakt ons allen

De meest ontroerende en dus ook de meest bekeken video’s bevatten tranen. Het is zo mooi om iemand te zien huilen, het raakt ons. Laten we mensen dan ook aanmoedigen om te huilen net zoals we met lachen doen. Tranen tonen ons dat er nog liefde op de wereld bestaat. Houd iemand dus niet tegen die huilt, probeer diegene ook niet te troosten. Steun ze gewoon door er te zijn en te zeggen dat ze door moeten ademen. Tranen hebben een helende werking.

Vooral het troosten van huilende mensen werkt averechts. Als we dat doen zeggen we eigenlijk dat huilen niet mag. Ik pleit er ook voor om daarmee te stoppen, laat iemand maar huilen. Pas als het eruit is kan je een knuffel geven, dan graag zelfs 🙂 Ikzelf vind het stoer als iemand zich durft open te stellen naar anderen toe. Ik geloof er zelfs in dat dat krachtiger is dan je emoties verbergen.

Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share