Zijn tattoo’s de littekens van de ziel?

Zijn tattoo’s de littekens van de ziel?

In deze video van UNILAD zag ik stoere mannen huilen bij het zien van zichzelf zonder tattoo’s. Natuurlijk bleef ik kijken, want als die mannen werden geraakt hadden ze verbinding met zichzelf. Aangezien ik Nederland wil bevrijden van verbindingsangst (met zichzelf) vond ik dit super interessant! En ik stelde mezelf de vraag: Zijn tattoo’s de littekens van de ziel?

Gang Members React To Themselves Without Tattoos

This is what happens when gang members see themselves without tattoos for the first time…

Opslået af UNILAD på 11. august 2017

Pure mannen

Bekijk in de video zelf maar wat er gebeurt met jouw mening over die mannen. Wat zie jij als je de foto ziet zonder tattoo? Ik zie hele pure mannen. Echt naakt, niets om zich achter te verbergen. Ik ben gaan geloven dat een tattoo een artistieke manier is om jezelf te uiten, waar je dat met woorden niet kan. Misschien op dezelfde manier als kunstenaars en artiesten dit doen met schilderingen en muziek. Waar je zelf niet degene bent die daadwerkelijk tekent, maar de meeste muzikanten krijgen tegenwoordig ook hulp 😉 Je zoekt zelf de tattoo uit. En na lang wikken en wegen, of in een dronken bui, kies je. Waarbij dronken mensen de waarheid spreken, toch?

Reden van het zetten van tattoo’s

Het gegeven in de video maakt dat ik heel erg nieuwsgierig word naar de reden dat iemand een tattoo heeft laten zetten. Ik kan voor mezelf vier redenen bedenken.

1. Liefde uiten. Een tattoo die je aan jouw geliefde doet denken. Of misschien wel aan een andere dierbare, een tekening van jouw kind bijvoorbeeld. Of een naam. Of matching tattoo’s die jou aan de ander verbindt.

2. Om iets te delen of jezelf te uiten. Iets wat je van binnen voelt wat je niet goed onder woorden kan brengen. Misschien is het wel een quote die je zorgvuldig uitzoekt die bij dit gevoel past. Of een afbeelding die heel erg veel voor je betekent. Die bepaalde gevoelens of herinneringen verankeren die je je graag wil blijven herinneren.

3. Om pijn te verbergen of juist te laten zien. Deze mannen geven aan soms tattoo’s te hebben omdat ze iets behaalt hebben of waar iets te hebben gedaan waar ze trots op zijn. Maar wat je duidelijk ziet als ze de foto zien zonder de tattoo’s dat er letterlijk een masker van ze afvalt. Dat je dieper in de ziel kan kijken dan met tattoo’s. Het is iets waardoor ze zichzelf kunnen verbergen. Waardoor ik dit dus littekens van de ziel noem.

4. Verslaving. Je ziet vaak dat als iemand eenmaal één tattoo neemt dat er daarna snel veel meer volgen. Dat kan natuurlijk niks anders zijn dan de koopdrift bij mensen. Sommige mensen hebben honderd paar schoenen. Of hebben kleding in de kast hangen die ze nooit dragen. Of hebben meer auto’s dan ze kunnen rijden. Het geeft een kick om een nieuwe tattoo te laten zetten. Maar die kick verdwijnt weer en om dat weer opnieuw te ervaren moet er ook weer een nieuwe tattoo komen.

Waarom heb jij een tattoo gezet?

Zelf heb ik geen tattoo. Dus wat ik hier schrijf zijn dingen die ik voor mezelf kan bedenken. Nu ben ik heel erg nieuwsgierig waarom jij een tattoo hebt. Als je het durft om het hier met me te delen. Dan ben ik natuurlijk op zoek naar de bijzondere verhalen. Als je echt bij jezelf nadenkt of je iets wil delen met de wereld waarvan je “bang” bent om het te uiten, of was, misschien heeft de tattoo je juist geholpen om er daarna over te praten. Of dat er een mooie betekenis achter zit omdat je zo hard hebt gevochten in je leven. Of is het een verslaving voor je, ook al wil je het zo niet noemen. Of misschien zet je ze wel steeds meer om pijn te verbergen?

Het lijkt me mooi om al die verhalen hieronder te delen. Zo verbind je je met andere mensen die tattoo’s hebben laten zetten om een bijzondere reden. En het leert ons ook om elkaar beter te begrijpen. En dat mag meer gebeuren in deze wereld.

One Reply to “Zijn tattoo’s de littekens van de ziel?”

  1. Wow, wat een tof filmpje! Vraag me wel af wat er zou gebeuren als je hetzelfde experiment zou doen met mensen zoals ik – met een paar tattoos, niet allemaal zichtbaar voor de buitenwereld. Lees: ik word er niet (nauwelijks) op beoordeeld. Mijn tattoos zijn eigenlijk allemaal ter afsluiting van een periode in mijn leven, je zou ze kunnen zien als alle levenslessen die ik tot nu toe heb geleerd. Door ze te tattoeren word ik er regelmatig aan herinnerd, wat voor iemand met zo’n belabberd geheugen als van mij wel handig is 😉 Daarnaast vind ik (de meeste van) mijn tattoos ook echt mooi, zoals je zegt: kunst. Volledig vertrouwen op de artiest die mijn verhaal in een beeld weet te vangen, is best spannend maar ook heel tof. Conclusie: het zijn zeker geen littekens maar juist uitingen van mijn persoonlijke groei én een uiting van creativiteit. Een hoop van mijn kernwaarden zitten in en om mijn tattoos, ontdek ik nu 😉 Thanks voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Shares
Share13
Tweet
Share